18.9.2017

Vaihdossa: käynti hyvin tiukassa viisumikeskuksessa

Edellinen osa: 18.9.2017 – Muutama kuva eilispäivältä

深圳市公安局综合办证服务中心
Shēnzhèn shì gōng'ān jú zōnghé bànzhèng fúwù zhōngxīn
Shenzhen City Public Security Bureau comprehensive accreditation service center

Kiinan sisäisen viisumin hakeminen on ollut pitkä ja kivinen tie. Siihen on nyt tähän mennessä kuulunut juoksentelua poliisilaitoksella, valokuvaamossa, erinäisissä toimistoissa, terveyskeskuksessa ja nyt vielä viimeisenä etappina Public Security Bureau, joka päättää viisumista.

PSB on hyvin tarkka instituutio. Papereiden täytyy olla tasan tarkkaan laitettu siihen järjestykseen kuin he haluavat. Lisäksi paikka on autoritäärisyydessään melkein jopa pelottava, sillä yliopiston viisumivastaava kertoi tänään bussissa mennessämme PSB:hen, että paikassa täytyy sitten olla hiljaa. Viime vuonna kahdeksalta opiskelijalta oli evätty viisumi, koska he puhuivat liian kovaan ääneen virastossa ja virkailijan piti tulla sanomaan heille asiasta.

No, mitään tällaista ei käynyt tuolla, mutta sekoilua jonkin verran. Menin viisumivastaavan viitoittamana tiskille, annoin paperit ja tämän jälkeen virkailija sanoi, että "go to the last counter". Menin viimeiselle tiskille, jossa jo toinen virkailijanainen viittoikin minulle. Ojensin hänelle paperit ja hän kertoi, että nyt ei olekaan minun vuoro ja viittoi minua pois papereineni. Menin sitten seisoskelemaan toiseen jonoon, joka onneksi olikin oikea. Mutta ei todellakaan the last counter.

Palvelutiskit ovat tuolla toisessa päässä.

Olen huomannut, että erona Suomeen on täällä sellainen meininki, että yksi ihminen tekee vain yhtä asiaa eikä yhtään enempää. Yksi saattaa kirjata papereita, toinen kopioida (kyllä, täällä on kopiokoneen vieressä istuvia ihmisiä, joille maksetaan 1 yuan kopioinnista), kolmas haastatella ja neljäs laittaa leiman papereihin. Suomessa olen tottunut siihen, että kaikki hoituu yhden ihmisen kanssa eikä tule outoja tilanteita, joissa pitää etsiä oikea tiski.

No, nyt ollaan melkein maalissa, sillä sain PSB:stä kuitin, jossa kerrottiin, että viisumin voi hakea 27.9. Sitten matkustaminen esim. Hongkongiin ei aiheuta mitään ongelmia, vaan viisumilla voi vain tulla ja mennä, miten huvittaa.

Seuraava osa: 18.9.2017 – Aluehälytyssireeni alkoi soimaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti