25.10.2017

Vaihdossa: sosiaalinen elämä ja opiskelu

Edellinen osa: 14.10.2017 – Englannin kieli Shenzhenissä

Ilta, 25 astetta lämmintä, selkä hiessä.

Ostin 10 €:lla Taobaosta langattoman näppäimistön ääkkösillä varustettuna ja kirjoittelen nyt sillä. Mietin tuossa, että mitäköhän Taobaosta ei saisi?

Joku kyseli Jodelissa, että millaista täällä on opiskella ja että olenko saanut kavereita täältä. En olekaan näistä asioista kirjoittanut liiemmin, joten nyt pureudun näihin aiheisiin.

Opiskelu on melko rentoa, sillä kiinan kielen kurssit sijoittuvat järjestään aamupäivälle. Lukujärjestys on seuraavanlainen:


Opiskelutahti on toisilla kursseilla kovempi kuin toisilla, mutta ainakin vielä pää on pysynyt pinnalla. Kuuntelukurssi on kaikkein vaikein, sillä tekstipätkien lauserakenteet ovat monimutkaisia ja niissä on usein uusia sanoja. Lisäksi hankaluuksia tuottaa jonkin verran se, että henkilöiden nimet saattavat kuulostaa joltain kiinankieliseltä sanalta. Olen nyt kuitenkin oppinut, että nimet lausutaan hieman erilaisella painotuksella kuin normaalit sanat.

Ymmärryskurssi on kaikkein mielenkiintoisin, sillä siinä opettaja opettaa juurta jaksain merkkien merkityken ja sen, miten niitä käytetään. Lisäksi opettaja pitää blogia, jonka avulla saa vielä luokan ulkopuolellakin hyvää opetusta.

Puhekurssi on melko helppo, mutta niin kuin kaikkien kielten kanssa, on puheen tuottaminen minulle se vaikein osa-alue. Mutta hiljaa hyvää tulee, sillä verrattuna ennen tänne tuloani on puhekykyni parantunut huomattavasti.

Viisi kurssia kiinaa on mielestäni aika hyvä määrä ennen Kiinaan tulemista. Varsinkin yliopiston keskustelukurssia on kiittäminen siitä, että pärjään täällä jokapäiväisessä elämässä. Fraasit muistuvat hyvin mieleen, kun hoidan esim. pankkiaioita tai käyn sairaalassa.

Kävimme tänään kaverin kanssa vaihtokoordinaattorin juttusilla. Kun kerroin, että en ole vielä käynyt muualla kuin Shenzhenissä, hän sanoi että meidän pitäisi matkustella enemmän. Perisuomalainen työteliäs opiskelukulttuuri ei vissiin ole täällä niin huudossa, sillä hän sanoi että opiskelen ihan liian totisesti, että ei se niin tiukkaa tee jos on vähän poissa :D Tämä siitäkin huolimatta, että avajaisseremoniassa meille annettiin melkoiset ukaasit siitä, että jos on poissa tunneilta...

No mutta, opiskelemaan olen tänne tullut ja ajattelin, että myöhemmin voi sitten matkustella enemmän. Toisaalta koskaan ei enää tule elämässä mahdollisuutta asua näin pitkää pätkää Kiinassa, joten ehkä nyt kannattaisi hyödyntää tilaisuus. Mutta sitten taas toisaalta haluaisin olla jokaisella tunnilla kuuntelemassa opettajia ja oppimassa.

Kavereita olen saanut täällä myös rutkasti, ja mikä parasta, oppinut myös muista kuin kiinalaisesta kulttuurista. Pari sanaa persiaa, koreaa, japania, espanjaa, venäjää ja intiaakin on tässä kerääntynyt, kun on jutellut vaihto-opiskelijoiden kanssa. Porukka on hyvin avointa ja puheliasta, mikä soveltuu omanlaiselleni hölösuulle varsin hyvin. Viime viikolla seisoskelimme kaksi tuntia vaihto-opiskelijoiden asuntolan edessä turisten vain niitä näitä ilman minkään maailman kiirettä. Se on täällä hienoa.

Joka päivä kun lähtee muutenkin ulos tästä rakennuksesta, tulee kavereita aina jossain vastaan. Täällä yliopistot ovat sellaisia kyliä, että suurin osa opiskelijoista asuu täällä yliopiston alueella, toisin kuin Suomessa. Sen vuoksi täällä "muurien sisällä" opiskelijakulttuuri on rikastunut todella vahvaksi, koska täällä ei juuri muita ole kuin oppilaitokseen jollain tavalla suhteessa olevia. Opettajien lapsille tarkoitettu lastentarhakin löytyy täältä.

总体上说 (zǒngtǐshàngshuō eli loppujen lopuksi) opiskelut ja sosiaalinen elämä menevät varsin hyvin täällä. Jos kiinan kieli sujuu jotenkin ja haluat hyvän vaihtokohteen, niin suosittelen tätä paikkaa. On lämmintä, on kivaa. Ja ruoka on hyvää.

Seuraava osa: 29.10.2017 – McDonald'sin nimi muuttuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti