15.11.2014

Miten sinne yliopistoon sitten pääsee?

Tämä kokemus on siis omani ja se kertoo tosiaan Turun yliopiston kemian laitokselle pääsystä, mutta tiettyjä "muuttujia" vaihtamalla varmaan pätee moneen muuhunkin.

Alkukeväällä 2014 (muistaakseni maaliskuun alussa) yliopistohaku.fi-sivustolla avautui palvelu, jossa sai hakea paikkaa yliopistoihin (sulkeutui muistaakseni huhtikuun alussa). Sinne siis täytetään omat tiedot ja rastitetaan että mihin haluaisi hakea opiskelemaan. Monta paikkaa saa valita, itse valitsin tosiaan lääkiksen ja kemian laitoksen.

Sitten kun laittoi hakemuksen menemään, palvelu pyysi lähettämään tutkintotodistuksen kopion Turun yliopistoon, jonne hain. Sitten huhtikuun lopulla tuli sähköposti kemian laitokselta, että valintakoe on 26.5. Sähköpostiin pitää muistaa vastata myöntävästi, muuten ei pääse kokeeseen. Lääkiksen kokeeseen ei tule mitään sähköpostia, sinne vaan kävellään ja katsotaan että nimi on listassa. Oman koesalin löytää netistä yliopiston sivuilta.

Ennen kuin menin kokeeseen, opiskelin keväällä työttömyysaikana lukion kemiaa. Laboratorioalan perustutkinnon oppien lisäksi on hyvä opiskella/ kerrata liukoisuustulo-, hapetus-pelkistysreaktio-, pH- ja puskuriliuoslaskuja, orgaanisesta kemiasta puhumattakaan. Itselleni kevät oli mukavaa oppien mieleenpalauttamisaikaa, kun oli tosiaan ollut opinahjossa viimeksi seitsemisen vuotta sitten. Lääkiksen valmennuskurssi olisi kaikista paras opinahjo myös kemialle pääsemisessä, mutta sellainen on vain haaveissa kalliin hinnan vuoksi.

No, koetilaisuus on tosiaan meille, jotka emme ole suorittaneet lukiota, joten siellä oli kourallinen (alle 10) ihmisiä. Aikaa on kolme tuntia, eli jos labrakoulun opinnot on muistissa + hieman lukion kemiaa on vilkaissut, niin kokeen pitäisi mennä hyvin. Tuolta löytyy tämän ja aiempien vuosien pääsykokeet:

No, kun koe oli ohi niin sitten piti jännittää reilun kuukauden verran, kunnes yliopiston sivuille tuli sisäänpäässeiden nimilista julki heinäkuun alussa. Siellä oma nimeni sitten koreili ja olin älyttömän iloinen :) Lääkiksen nimilista tulee lääketieteellisen tiedekunnan ulko-oveen (Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku).

Sitten alkoikin tulla paperipostia, jossa on aluksi ohjeet, miten aloittaa opiskelu. Ensin rekisteröidytään yliopiston sivujen kautta pankkitunnuksilla opiskelijaksi, maksetaan ylioppilaskunnan jäsenmaksu 94 € ja mitä vielä... Sitten tuleekin tiedekunnalta postia, jossa on myös oma valintakoepistemääräsi (itse sain 45, kun alaraja oli 39 ja maksimi 58). Kirjeessä on myös maininta, että pitää käydä näyttämässä alkuperäistä tutkintotodistusta matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kansliaan, että toteavat kelpoisuuden yliopistoon sitten oikein viimeisen päälle (ihme kyllä ylioppilaiden ei tätä tarvitse tehdä?!). Tällä kitketään valelaboranttien sisäänpääsy yliopistoon... :D

Sitten alkaakin elokuun viimeisillä viikoilla opiskelut orientaatioviikon merkeissä. Silloin ei ole luentoja vaan tutustutaan yliopistoon ja toisiimme ja iltaisin pelataan ja leikitään kaikenlaista sekä juhlitaan tietysti! Orientaatioviikon lopussa tehdään myös pieni harjoituslabratyö (joka meiltä laboranteilta sujuu tietysti kuin vet... siis divetymonoksidia vaan!) ryhmässä, joka sitten esitetään luentosalin edessä muille ryhmille. Tämä esitys oli professorin mukaan kuulemma sellainen testi, että ollaan "kaikki hyviä tyyppejä" :D

Sitten alkaakin varsinainen opiskelu. Matematiikka ja fysiikka pomppaa suoraan haasteellisimpiin lukiotason juttuihin, eli luennoilla saa kynä käydä! Kemiakin alkaa nopeatempoisilla stoikiometrisillä laskuilla, mutta me laborantithan selätämme moiset tuosta vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti