a) [CoCl(NH₃)₅]Cl₂
b) K₃[Fe(CN)₆]
c) [FeCl(NO₂)₂]₂SO₄
Säännöt menevät näin:
1. Kationi tulee kaavoissa ennen anionia.
2. Kompleksi-ionin nimessä ligandit (metalliin liittyneet jutut) tulevat ennen metalli-ionia.
3. Ligandit nimetään aakkosjärjestyksessä.
4. Ligandien lukumäärä esitetään etuliitteillä di-, tri-, tetra-, penta- jne.
5. Voidaan käyttää myös tris-, tetrakis-, pentakis- jne.
6. Etuliite ei vaikuta ligandien nimeämisjärjestykseen.
7. Anioniset -idi-päätteiset ligandit saavat -ido-päätteen (aikaisemmin -o-pääte, esim. CN⁻-ioni oli ennen syano-, mutta nykyään syanido-), muut saavat päätteen -o.
8. Koordinoitunut vesi on akva ja ammoniakki ammiini.
9. Keskusatomin hapetustila esitetään roomalaisella numerolla.
10. Jos kompleksi-ionilla on negatiivinen varaus, lisätään metallin nimeen pääte -aatti (rauta = -ferraatti, kupari = -kupraatti, lyijy = -plumbaatti, hopea = -argentaatti, kulta = -auraatti, tina = -stannaatti jne.).
11. IUPAC:n suositus on, että kaavoissa kirjoitetaan ensin anioniset ligandit ja sen jälkeen neutraalit ligandit, usein kuitenkin kirjoitetaan siinä järjestyksessä missä ne esiintyvät.
12. NO₂⁻-ionin tapauksessa ioni saa joko nimen nitro- tai nitriitto-, riippuen siitä kumpi atomeista on ligandinmuodostaja: jos O, niin nitriitto- ja jos N, niin nitro-. Näin on myös muilla samankaltaisilla yhdisteillä.
Ensimmäinen on penta-ammiinikloridokoboltti(II)kloridi: [CoCl(NH₃)₅]Cl₂. Huomaa, että anionin nimessä (kloridi) ei välttämättä tarvita di-etuliitettä, koska sen määrän pystyy päättelemään kationin varauksesta.
Toinen on kaliumheksasyanidoferraatti(III): K₃[Fe(CN)₆]. Tässä tuo rauta sai nyt ferraatti-muodon, koska kompleksi-ionilla on negatiivinen varaus: kalium on positiivinen ioni, joten kompleksilla on pakko olla negatiivinen varaus. Edellisessä esimerkissä ei ollut, koska kloridi-ioni on negatiivinen.
Kolmas on sitten vähän hankalampi. Se on nimeltään kloridobisnitrorauta(III)sulfaatti: [FeCl(NO₂)₂]₂SO₄. Huomaa taas, että kationien määrää ei ole pakko nimetä, sen pystyy kyllä päättelemään.
Hei jes, tää oli hyvä!
VastaaPoistakiitos tästä! Mikä sulla on lähdeteos? T. Riikka
VastaaPoistaTaisi muistaakseni olla joku IUPACin PDF, jos en väärin muista.
Poista