4.4.2015

"Lemmikkini"

PÄIVITYS 27.8.2015

Arnold löytyi juuri kuolleena terraariostaan. Ihmettelin kun ei ole vähään aikaan kuulunut saksien kalistelua terran laseja vasten kun se kiipeilee, mutta näin olikin käynyt. Vähän yli vuoden päivät ehti mulla olla, mutta ehkä ikä tuli täyteen, skorpparit elävät vain muutamia vuosia. Olosuhteet ja puitteet pidin hyvinä loppuun asti.

Kuva Arskasta kun löysi talvella lämpölampun luokse.

------------------------

Pääsiäinen on blogipäivityksiä täynnä! Turhiakin sellaisia, sillä kerronpa nyt lemmikistäni. Tai no, ei tätä nyt aivan moiseksi voi kutsua. Kyseessä on nimittäin skorpioni, jonka laji on Heterometrus scaber, suomenkielistä nimeä lajilla ei tietääkseni ole.

Ostin "Arnoldin" viime vuonna pornaislaisesta eläinliikkeestä, ReptileManiacsista. Yksilö maksoi 18 € ja olin aivan innoissani saadessani sen. Minulla on ollut aiemmin kaksikin skorpionia (keisariskorpioneja [Pandinus imperator] molemmat), mutta siitä on aikaa kymmenisen vuotta. Lisäksi minulla on ollut kaikenlaista muutakin, mm. skinkkilisko, maakilpikonna, tarantula ja akaattikotiloita.

Pidän hämähäkkieläimistä ja tykkään erityisesti seurata niiden käyttäytymistä. Tämä skorpioni on rauhallisiin keisariskorpioneihin verrattuna varsinainen raivopää. Lajin epävirallinen englanninkielinen nimi, Asian hissing scorpion, kielii siitä että ne osaavat myös sihistä. Olen itsekin kuullut Arskan sihisevän, kun kaadan vettä sen juomakuppiin. Tietäisipä se, että olen rauhanomaisin tarkoitusperin tunkeutumassa sen reviirille.

Nousiko kysymyksiä? Mitä se syö? Onko myrkky poistettu? Kuinka myrkyllinen se on? Mitä jos se pääsee karkuun?

Se syö eläviä ruokahyönteisiä (esim. jauhotoukkia, sirkkoja), joita saa lemmikkieläinliikkeistä tai luonnosta.

Myrkkyä ei ole poistettu. Tietääkseni miltään skorpionilajilta ei poisteta myrkkyä tai myrkkypiikkiä, vaikka tiedän että Suomessa kasvatetaan hengenvaarallisen myrkyllisiäkin lajeja. Skorpioneilla on vielä se hyvä ominaisuus, että vaikka myrkkypiikki poistettaisiinkin, niin se kasvaa takaisin.

Jos se pistää, niin efekti on samanlainen kuin jos muutama ampiainen pistäisi samaan paikkaan. Sattuu siis.

Jos se pääsee karkuun, niin sitten etsitään. Ja laitetaan rappukäytävän ilmoitustaululle lappunen

"Skorpioni karannut! Viihtyy kengissä sekä peittojen ja vaatteiden seassa."

Tarantulani pääsi kerran karkuun terraariostaan, mutta se oli jäänyt majailemaan vain terraarion päälle, onneksi :)

Lopuksi muutama kuva skorpionista. Pimeissä kuvissa olen valaissut skorpionia UV-valolla, joka saa ulkoisen tukirangan β-karboliinin fluoresoimaan.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti