10.9.2016

Täl pual jokke, tois pual jokke, kummal pualel?

Tämä asia on turistien ja ulkopaikkakuntalaisten mielessä suhteellisen usein, kun puhutaan Turusta. Että kummalla puolella ne tois pual ja täl pual nyt olivatkaan?

Tähän on helppo sääntö: tois pual on torin puolella. Sen kun muistaa, niin ei voi enää mennä väärin. Tuomiokirkko ja yliopisto on täl pual jokke. Sivistys on siis täl pual, kaupankäynti tois pual.


Wikipediasta vielä:

"Aurajoki on vaikuttanut Turun historiaan merkittävästi. Kaupunki syntyi joen itäpuolelle (eli eteläpuolelle), ja siellä sijaitsevat tai ovat sijainneet muun muassa Turun tuomiokirkko, Turun akatemia, Vanha Suurtori, Raatihuone ja ensimmäiset koulut. Paikalliset kutsuvat sen vuoksi Aurajoen itäpuolta nimellä ”täl pual jokke” ja nykyisen ydinkeskustan ja Kauppatorin puolta nimellä ”tois pual jokke”. Joen eri puolia kutsutaan myös Åboksi (”täl pual”) ja Turuksi (”tois pual”) kaupungin yliopistojen (Turun yliopisto ja Åbo Akademi) vanhojen sijaintipaikkojen mukaan. Nimiä käytetään erityisesti, kun kerrotaan förin vievän ihmisiä risteilylle reitillä Turku–Åbo–Turku."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti