20.6.2015

9. päivä Turusta Nordkappiin ja takaisin: Raippaluoto - Turku

Lauantai 20.6.

Heräsin yhdentoista jälkeen sateen ropinaan. Joku viereisestä matkailuvaunuväestäkin puheli jotain, mikä häiritsi uniani. Laittelivat aggregaatinkin siinä vielä päälle, mikä tuhosi unienjatkamismahdollisuuteni lopullisesti.

Lähtiessäni pysähdyin Raippaluodon sillan kupeeseen ihmettelemään sen jättimäistä kokoa.

Raippaluodon silta.

Lähdin sitten ajamaan Vaasan läpi Poriin, jossa pysähdyin Yyterissä. Aluksi oli varsinainen rantakeli, mutta sitten tuli pilvistä ja lähdin pois. Totesinpa tällä reissulla, että Yyterissä on näköjään dyynien takana piilossa nudistiranta. En mennyt.

Yyteri, yksi Suomen parhaimmista rannoista.

Porista ajelin Raumalle, jossa pysähdyin ABC:llä syömään patongin kahvin kera. Lähdettyäni ja ylitettyäni Varsinais-Suomen maakunnan rajan alkoikin armoton vesisade.

Luulin, että ajoin ABC:n autonpesuhalliin, mutta se olikin Varsinais-Suomen maakunnan raja!

Harmaa, tunkkainen, masentava Turku, täältä tullaan. Sadetta jatkui aina kotipihalleni asti, jossa vastentahtoisesti keräsin "matkailuautostani" kaikki reissulla autooni levinneet vaatteet ja tavarat. Nyt se on ohi. Matkamittarissa lukee 4108 km. Arki alkaa taas.

Olipa reissu. Rahaa kului 400 € dieseleihin ja syömisiin, mikä ei mielestäni ole kovinkaan paha määrä. Opiskelijabudjetilla mentiin ja budjetti oli juurikin tuo 400 €. Autoni kulutti löpöä 4,9 litraa sadalla kilometrillä, joten nelisen litraa kuluttavalla autolla säästäisi muutaman kympin. Muutama huomio vielä reissulta: Lapissa kännykät toimivat. Luulin, että jänkä olisi aivan erämaata niin asutuksen kuin signaalinkin puolesta, mutta täytyypä myöntää, että nettiyhteys oli parempi kuin kivitalossani Turussa.

Lapissa (niin Norjan kuin Suomenkin) on monessa paikkaa parkkialueita ja nähtävyyslevennyksiä, ja puuceitä on myös siellä täällä. Norjan puolella monilla kylillä on suomalaiset nimet, sillä pohjois-Norjaa ovat asuttaneet suomensukuiset kveenit. Kåfjord - Kaivuono, Rafsbotn - Rässivuono, Porsanger - Porsanki, Olderfjord - Leipovuono jne.

Suosittelen ehdottomasti käymistä näillä kulmilla. Matka kannattaa tehdä juuri samoista paikoista kuin minäkin, eli mennä Norjan puolelle käsivarren päästä. Kuvissani maisemat eivät näytä kovinkaan ihmeellisiltä, mutta kun pääsee itse paikan päälle katsomaan niin ihmetys on taattu...

4 kommenttia: