1.6.2015

Leima autoon - taas saa päristellä!

Urhea sotaratsuni: pakettiautoksi rekisteröitu vuoden 1995 Volkswagen Golf 1.9 litran turbodieselmoottorilla. Montako eri väriä?


Hammaslääkärillä käynnin ja pääsykokeiden tulosten odottelemisen ohella yksi ihmiselämän kuumottavimmista tilanteista on ehdottomasti auton vieminen katsastukseen. Tunnen aina, miten verenpaine kohoaa kaulavaltimoissani, kun luovutan auton katsastusinsinöörin ropellettavaksi.

Katsastuspaikoissa on eroa. Huonoimmat kokemukset ovat Huittisista, jossa insinööri oli sanoinkuvaamattoman tarkka ja valitti mm. liian alas painuvasta jarrupolkimesta sekä käski hitsata ruostevauriot, jotka olivat vain pellin pinnassa. Onneksi ei sentään laittanut ajokieltoa, vaan korjauskehotuksella mentiin. Onhan se tosin hyvä, että auto tutkitaan ja epäkohdat käsketään korjaamaan, mutta silti...

Kävin Raisiossa SF-katsastuksessa katsastamassa auton tänä vuonna, ja katsuri oli todella asiallinen ja miltei kollegiaalinen minua kohtaan: hän iloisesti ja sellaisella ei-autoritaarisella tavalla näytti ja kertoi, mitä vikoja autossani on. Yksi ruostepaikka oli irronnut sekä vasemman raidetangon päässä oli väljyyttä. "Sovimme" että korjautan nämä, ja ajelin korjaamaan autoa. Kuvassa olen aloittelemassa mädän pohjan korjauksia hitsausvempeleellä.Selvisin tästä hitsauksella ja raidetangon pään ostamisella (8,90 €), ja ajoin sitten jälkitarkastukseen - leima lävähti ja taas saa ajella! Tällaisen ikivanhan auton pitäminen on muuten melkoinen ympäristöteko: katsuri kehui että päästöt ovat pienemmät kuin monilla uusilla! Uuden auton tekemiseenkin menee suoraan ja välillisesti Kemiran mukaan miljoona litraa vettä, joten kannattaa satsata vanhaan!

Opiskelijalle auton pitäminen on kyllä erittäin haastavaa, mutta onneksi pakettiautoksi rekisteröidyn dieselauton verot ovat normaalia dieselkoslaa huomattavasti halvemmat. Olen myös irtisanonut kaskovakuutukseni. Veroja ja vakuutuksia maksan tästä pirssistä yhteensä n. 400 € vuodessa. Iso raha, mutta esim. työpaikan vastaanottaminen opiskelujen ohella paranee huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti