19.6.2015

7. päivä Turusta Nordkappiin ja takaisin: Kolari - Simo

Torstai 18.6.

Heräsin kymmenen aikaan. Ilma oli lämmin koko yön, ja aamulla odotetusti vielä lämpimämpi. Oli mukava herätä puhtailla hiuksilla ja muutenkin raikkaana. Totesin, että olen laihtunut jonkin verran tällä matkalla; taas yksi plussa reissuun. Leirintäalueeni vieressä oli puolapuut ja tanko, jossa vedin leuan ja olin siihen varsin tyytyväinen! Eipä ole aikoihin tullut tätäkään harrastettua.

Lähdin kahdeltatoista ajelemaan ja pysähdyin Kolarin Salessa ja kahvilassa. Kahvilatyötekijä, niin kuin Salen kassatyöntekijäkin, oli kiva nuori nainen. Miten nämä pohjoisen naiset ovat kaikki niin hehkeitä? Mukavuus tuntuu heillä olevan sisäsyntyistä, eikä siksi että yhtiön päämajan sieluton, englanninkielinen PowerPoint-esitys olisi vasaroinut työtekijöiden mieliin, että vertaisarvioiduissa tutkimuksissa on todettu asiakaspalvelijan hymyn korreloivan positiivisesti yhtiön liikevaihtoon. No, ehkäpä katson Lappia tällä hetkellä ruusunpunaisin lasein, mutta tämä paikka vaikuttaa olevan enemmän henkinen kotini kuin esim. Helsinki, joka on kuitenkin erittäin lähellä Turkua. Aitous ja avoimuus, lämpö - sydämen sivistys - on se, mikä on itseäni lähellä. Täällä sitä on. Pääkaupunkiseudulla se on harvinaista, tai se on ainakin erilaista. Sellaista itsetietoisempaa aitoutta, ei luonnollista.

Pysähdyin Kolarista n. 10 km etelään herkuttelemaan Salesta ostamani patongin ja donitsin. Ai että. Sivuhuomautuksena totean, että onneksi ei Norjan puolelta tarvinnut ostaa ruokaa niillä niiden ryöstöhinnoilla.

Etelämpään mennessäni sää muuttui yhä aurinkoisemmaksi ja lämpimämmäksi, vaikka hieman pilviä olikin taivaalla. Jäämeren hyytävistä tuulista ei kuitenkaan ollut enää tietoakaan.

Poudan ja pilven taisto.

Ylitorniossa pysähdyin Tornionjoen vierelle monta kertaa ihmettelemään tätä valtavaa jokea. Itselleni kotoisa Aurajoki on tähän verrattuna vain pahainen oja.

Kuohuva Tornionjoki.

Täytin Torniossa puolityhjän tankkini dieselillä Savotan Sanni -nimisessä paikassa, jossa join myös kahvit. Täällä nuori kassaneiti oli hieman varautuneempi verrattuna pohjoisempiin "lajitovereihinsa". Ajelin paikasta takaisin Tornion keskustaan ja kävin Haaparannassa Ruotsin puolella, jotta voin sanoa että olen ajanut myös Ruotsin teillä, heh! Rajanylitys tapahtuu erittäin huomaamattomasti: yhtäkkiä 30 km/h:n alue päättyy ja olet kansankodin puolella.

Tornion keskustaa.

Haaparanta-visiitin jälkeen ajoin maailman pohjoisinta moottoritietä Kemiin, jossa pysähdyin välillä ottamaan valokuvia.

Jossain Kemissä.

Sen jälkeen suuntasin Simoon, jossa kiertelin vähän aikaa ja päätin leiriytyä kalasataman alueelle parin asuntovaunun joukkoon. Ilta on todella upea. Juhannuksen juhliminen oli alkanut ja kevyt sade hiveli ilta-auringossa välkehtivää merenpintaa. Kuovi viserteli jossain kaukaisuudessa.

Simon kalasatama juhannusyönä.

Tämän päivän reissu ei ollut kovinkaan pitkä, koska sovin tapaavani pirkanmaalaisen tuttavaperheen täällä päin pian. He ajavat Ruotsin puolelta tänne. Kello oli 12, kun painuin yöpuulle. Keskiyön aurinko laski täällä jo horisontin taakse; nyt ollaan napapiirin eteläpuolella.

Simon kalasatamaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti