26.8.2017

Vaihdossa: learning agreement, Pekingin-apuraha ja toinen viisumi

Edellinen osa: 19.8.2017 – Apurahapäätös tuli sittenkin! Mutta...

Turun yliopiston vaihtosäännöissä seisoo, että learning agreement eli eräänlainen opiskelusopimus pitäisi olla valmiina 31.5. Paperissa kysytään opintojaksojen nimiä, koodeja ja opintopisteitä ja ne pitäisi siis olla selvillä 31.5. Kiinaan mennessä asia muuttuu hieman hankalaksi, sillä esim. Shenzhenin yliopistojen sivuilla tai alkeellisella kurssitarjotinsivulla ei ole yhdenkään kurssin nimeä. On vain yleisiä mainintoja kursseista, mutta ei mitään sen parempaa. Olen yrittänyt selvitellä asioita tässä koko kesän, mutta päädyimme tällä viikolla siihen, että allekirjoitamme sopimuksen Turun yliopiston kanssa ns. keskeneräisenä, koska asia ei ole minun hallussani.

Sain nyt sitten sinne Pekingiin sen apurahan, jolloin asumiseni, koulutarvikkeeni ja vakuutukseni maksettaisiin Kiinan valtion kassasta, ja tämän lisäksi saisin vielä käyttörahaa muutaman satasen euroissa per kuukausi. Juttelin eilen kiinalaisen kaverini kanssa, joka kysyi, että miksen menisi suoraan sitten Pekingiin ja jättäisi Shenzhenin oman onnensa nojaan.

Mietin, että kun tämä opiskelijavaihto on jo ns. lukittu Turun ja Shenzhenin yliopistojen välillä, niin se ei välttämättä tulisi onnistumaan. Lisäksi on epäselvää, että kun viisumihakemuksessani luki Shenzhenin yliopisto, niin mitäköhän piilobyrokratiaa liittyisi tällaiseen ex tempore -yliopistovaihtoon. Piilobyrokratiasta lisää seuraavassa kappaleessa.

Shenzhenin yliopiston WeChat-ryhmään tuli viesti, jonka mukaan pelkkä Suomesta saatava viisumi ei riitä, vaan saapumisen jälkeen täytyy hakea Kiinan valtion sisäistä opiskelijaviisumia, jonka avulla voi hakea pankkitiliä. Lisäksi tuli tieto, että kaikkien ulkomaalaisten, jotka eivät asu hotellissa, tulee rekisteröityä poliisiasemalla 24 tunnin kuluessa manner-Kiinaan saapumisesta ja anoa "väliaikaista asumislupaa" (temporary residence). Shenzhenistä kerrotaan, että siellä homman voisi hoitaa netissä, mutta nopean selailun tuloksena löysin vain kuolleita linkkejä.

Tämän toisen viisumin hakuohje on melko yksinkertainen ja suoraviivainen, joskin 56 sivua pitkä ja sisältää poukkoilemista poliisilaitoksella, valokuvaamossa, terveyskeskuksessa sekä jossain, minkä nimeä ei ole kerrottu, mutta johon järjestetään bussikuljetus.

Seuraava osa: 28.8.2017 – H-hetki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti