Rikkihappo vs taulusieni
Päätin muuttaa Viikon alkuaine -sarja Viikon kemikaaliksi, koska alkuaineissa ei ole paljon mitään mielenkiintoista, ja voihan kemikaalina luetella sitten alkuaineen, jos sille päälle sattuu!
Sarja alkaa ihan normaalista rikkihaposta (H₂SO₄), joka on maailman eniten käytetty teollisuuskemikaali. Sitä tapaa myös esimerkiksi auton akuissa akkuhappona ja lannoitteiden valmistuksessa, ja laboratoriossa sillä on sitten taas ihan omat hommansa kaikenlaisissa synteeseissä ja analyyseissä.
Rikkihappoa tavataan myös happosateissa, ja se onkin yksi suurimmista happamoitumisen aiheuttajista.
Sitten siitä vaarallisuudesta. Sataprosenttinen rikkihappo on voimakkaasti syövyttävää, kirkasta, hajutonta ja todella raskasta ja melko viskoosia nestettä, joka syövyttää kaikkea; metalleja se syövyttää luoden vetykaasua, joka voi räjähtää kipinästä.
Olen työelämässä käsitellyt rikkihappoa aika paljon, ja tämä aine on yksi sellainen, mikä muistuttaa mielellään vanhasta sanonnasta "ensin vesi, sitten happo, muuten tulee käteen rakko", jos et ole varovainen. Jos kaadat vettä rikkihapon päälle, vesi alkaa kiehua saman tien ja roiskia happoa ympäriinsä; reaktio on nimittäin eksoterminen eli se luovuttaa lämpöä rutkasti.
Lopuksi muutama video: rikkihappo liuottaa tavaraa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti