20.11.2016

Viikon kemikaali: fluoriantimonihappoViime kerralla puhuin hirvittävän vahvasta ja vaarallisesta fluorivetyhaposta, joka päihittää 100-prosenttisen rikkihapon mennen tullen. Fluorivetyhappo ei kuitenkaan ole mitään verrattuna maailman vahvimpaan tunnettuun superhappoon, fluoriantimonihappoon (HSbF₆).

Fluoriantimonihappo koostuu fluorista, antimonista ja vedystä. Se on 10¹⁶ kertaa (10 000 biljoonaa) vahvempi happo kuin rikkihappo, joten aineen kanssa ei kauheasti tarvitse puljata, jos haluaa katsella jotain hauskoja reaktioita. Happo on itse asiassa niin vahvaa, että se kykenee syövyttämään melkein mitä tahansa, ja tämän vuoksi sitä säilytetään Teflon-astiassa, jonka kanssa se ei reagoi. Lasiastian se syö mennen tullen.

Fluoriantimonihappoa käytetään fluorivetyhapon liuoksissa, sillä veteen joutuessaan se hajoaa räjähdyksenomaisesti. Mihin sitä sitten käytetään, kun se on näin helposti triggeröityvä aine? Wikipedia mainitsee karbokationien tutkimuksen ja radikaalipolymeroitumisreaktiot eli suomeksi sanottuna sitä käytetään orgaanisessa kemiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti