23.5.2016

Kesäajan toimeentulo opiskelijalla = kesäopinnot

Turussa opiskelija ei enää voi saada toimeentulotukea kesällä. Yliopisto tarjoaa kesäopintoja, joten sosiaalitoimisto pakottaa opiskelijan opiskelemaan kesällä, vaikka opinnot eivät mitenkään liittyisi omaan alaan. Kesäopintoihin liittyy seuraavat seikat:

- kesäopinnot on suoritettava 1.6. - 31.8.
- opintopisteitä täytyy tulla 5 op/kuukausi eli yhteensä 15 koko kesältä
- kesäopintoihin ei voi sisällyttää opintoja, jotka ovat suoritettu ennen 1.6. tai 31.8. jälkeen
- kesän numeronkorotustentit (eli kurssi suoritettu kesää ennen) voidaan sisällyttää kesäopintoihin, jos tentin arvosana on tärkeä jatkoa ajatellen (esim. jos numeron täytyy olla tarpeeksi korkea, jotta saa opiskeluoikeuden johonkin muuhun kurssiin)
- kannattaa muistaa, että uusi lukuvuosi alkaa 1.8., eli jos suorittaa 0 op kesä- ja heinäkuussa ja 15 op elokuussa, kirjataan opintopisteet seuraavalle lukuvuodelle
- jos olet tehnyt koko lukuvuonna paljon opintopisteitä, ei sinun tarvitse ottaa stressiä opiskeluista, sillä Kela katsoo vain lukuvuoden keskiarvoa - eli jos sinulla on ajalta 1.8.2015 - 31.5.2016 vaikkapa 75 opintopistettä, haet kesäopintotukea ja et saa niitä suoritettua, ei Kela peri mitään takaisin sillä olet jo suorittanut tarpeeksi pisteitä koko lukuvuonna

Kun esim. kemian laitoksella valmistumiseen menee joka tapauksessa kolme vuotta (tutkinnon rakenteen vuoksi aikaisempi valmistuminen ei ole mahdollista), niin ongelmaksi muodostuu opintotukikuukausien määrä. Alempaan tutkintoon on varattu 32 tukikuukautta, ja jos opiskelet joka kesä, käytät kahtena ensimmäisenä vuonna 11 (syys - heinä) + 12 (elo - heinä) = 23 kuukautta. Kolmantena vuonna pääset huhtikuulle saakka, jonka jälkeen tukikuukautesi loppuvat. Touko-, kesä-, heinä- ja elokuu ovat siis tulottomia.

Tuen määrässä on kolme rajoitusta:

1. kandivaiheen opintoihin saa maksimissaan 32 kuukautta tukea
2. maisterivaiheen opintoihin saa maksimissaan 23 kuukautta tukea
3. kandi- ja maisterivaiheen kuukausien määrä on yhteensä maksimissaan 50 kuukautta

Homma menee seuraavien kuvien mukaisesti. Opiskelija aloittaa opinnot siis vuonna 2016 ja valmistuu ajallaan. Hän saa kesäksi töitä.Jos hän ei kuitenkaan onnistu saamaan tuloja kesällä, hänet pakotetaan opiskelemaan, mikä tarkoittaa seuraavaa:


Kuukaudet loppuvat siis sekä kandi- että maisterivaiheessa. Opiskelijan on siis paras löytää töitä, muuten käy kalpaten.

Kyselin asiaa Kelasta, ja he kirjoittivat hienon ja analyyttisen vastauksen asiasta (klikkaa suuremmaksi):


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti