19.7.2017

Vaihdossa: viisumia anomassa

Maanantaina kävin Kiinan suurlähetystössä hakemassa viisumia tyttöystäväni kanssa. Se olikin jännä reissu se, eikä vain sen vuoksi, että suurlähetystön jonotuskulttuurissa vallitsevat viidakon lait.

Lähetystö sijaitsee siis Helsingin Kulosaaressa, ja viisumiasioita varten paikka on avoinna arkisin klo 9:0011:30; ei siis mikään kovin laaja aikaikkuna. Lähdimme ajelemaan joskus puoli yhdeksältä ja paikalla olimme n. klo 10:30. Ajattelimme, että tässähän on hyvin aikaa, kun on tunti jäljellä sulkemiseen. Kuinka väärässä olimmekaan.

Ensin viisumihakemuksen otti hoidettavakseen nuori mies, joka ei paljoa hymyillyt, vaan sanoi että "anna nyt vaan ne kaikki paperit tänne". Hän katsoi papereitani ja huomasi admission letterissäni ja JW202-viisumidokumentissani olevat tekstit, joihin vaihto-opiskeluajakseni oli merkattu vuosi. Kerroin, että Shenzhenin vaihtokoordinaattorin mukaan asiassa ei ole ongelmaa, sillä ongelma tulisi vasta siinä vaiheessa, jos yrittäisi hakea puolen vuoden admission letterillä vuoden viisumia. Nuori mies ei tiennyt, mitä tehdä, joten hän ohjasi minut kiinalaiselle viisumivirkailijalle.

Tästä alkoi se jonotushässäkkä. Jonotusnumeroni oli 331, ja numero näytöllä oli 329. Aika alkoi tässä vaiheessa tuntuvan menevän melko nopeasti, sillä yksi perhe selvitteli asioitaan n. 45 minuuttia, jonka jälkeen jonoon oli ohjautunut tai ohjattu myös muita edelleni. Kun kello löi 11:30, ajattelin, että peli on jo menetetty; turha reissu. Nuori mies puhui tiskillä olleelle miehelle jotain minusta kiinaksi, mutta en ymmärtänyt juuri muuta kuin että olen menossa Shenzheniin ja myhäilyä päälle.

Kävi kuitenkin hyvin, sillä 11:33 tuli vuoroni, jonka aikana asiat hoituvat sutjakkaasti. Huomattavasti asiakaslähtöisempi kiinalainen nainen otti viisumihakemukseni vastaan hymyillen ja kysyi, että haluanko hakea X2- vai X1-viisumia. Hain X2-viisumia (alle 180 päivää kestävä opiskelu), ja kysyttäessä otin vielä double entry -vaihtoehdon, eli saan käydä Kiinan ulkopuolella kerran. Nainen otti hakemukseni ja passini ja palautti admission letterini ja JW202-dokumenttini. Onneksi, sillä niitä tarvitaan vielä Shenzhenissä.

Tyttöystäväni hakee viisumin huomenna. Viisumi maksaa sen 60 € meille suomalaisille, ja noutoaika on vieläkin tiukempi kuin aukioloaika: klo 9:0010:00.

Seuraava osa: 22.7.2017 – Viisumi saatu ja lisätietoa kadonneesta apurahasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti