18.3.2015

Ratkaisu maan kilpailukyvyn ongelmiin

Verokarhu näyttää kyntensä:
Verohallinnon raju ehdotus: Jäähyväisvero Suomesta muuttaville - Iltalehti

Aikamoista. Ehdotus kuulostaa samalta kuin eräs vertaus suomalaisesta päätöksenteosta:

Maajussi ajaa traktorillaan niin kuoppaista tietä, että pää osuu välillä kattoon tömäyksen voimasta. Hän pyytää kunnanvaltuuston kokouksessa, että asia korjattaisiin. Pian päätetäänkin valtakunnan tasolla, että uusiin traktoreihin on asennettava korkeammat kopit.

Itselläni on ehdotus Suomen kilpailukyvyn parantamiseen: pidetään vaikkapa joka neljäs vuosi niin, että verot alenevat puoleen tai kolmasosaan! Tällä jos millä saataisiin lisää investointeja ja ostovoimaa tähän maahan. Yritysten johtajat valittavat nykyään kovasti sitä, että suomalainen työ maksaa liikaa mm. verojen vuoksi. Sitä sanotaan, että työnantajan verot ovat 0,5 kertaa henkilön bruttopalkka.

Miltä tuntuisi, kun 95E10-bensiini maksaisi tämän hetken 1,45 €/l:n sijaan 0,80 €/l?
Tai että kaupoissa tuotteiden hinnat laskisivat niin paljon, että 50 €:n ruokakassi maksaisi jo pelkän ALV:n alennuksen jälkeen 42 €? Plus päälle vielä välilliset vaikutukset (kuljetus- ja mainontakustannusten ja tuottajahintojen lasku yms.). 15 € hinnasta pois, kelpaisiko? Alkoholiverosta ei tohdi edes puhua... Espanjan hinnat tänne niin olisi siinä viinillä kysyntää ;)

Tässä tulee tietysti mietittyä sitä, että millä tämä yhteiskunta pyörisi sitten, jos kyseisenlainen "alennuskampanja" otettaisiin käyttöön. Uskon, että kulutus lähtisi roimaan nousuun, ja itse asiassa työpaikkoja syntyisi kysynnän vuoksi huomattavasti, ja varmasti myös ulkomaiden kiinnostus tätä pohjoista takapajulaa kohtaan lisääntyisi merkittävästi.

Vinkki on ilmainen ja varmasti toimiva 8-)

Pystytkö kuvittelemaan, miten verojen alentaminen kolmasosaan vaikuttaisi omassa arjessasi? Näkemyksiä puolesta tai vastaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti