6.2.2015

Rahahommat yliopisto-opiskelun aikana

(albertwerner.eu)


On ihan unohtunut paasata tästä koko maailmaa pyörittävästä asiasta eli mammonasta! Tai siis rahatilanteesta yliopisto-opiskelijana. Paljonko sitä tulee? Mitkä ovat kriteerit? Joudunko juomaan pelkkää laimennettua sadevettä ja syömään puolikkaan nuudelipussin päivässä? Pakkauksineen?

Rahaa tulee ihan mukavasti. Niin, että ei ainakaan joudu kadulle jos nyt ei missään luksuslukaalissa asustele. Itse olen vuokralla 30-neliöisessä yksiössä, josta makselen vähän päälle 400 € kuukaudessa sähköineen ja vesineen, ja hyvin olen pärjännyt. Opintorahan määrä on 335,32 €/kk, mutta siitä menee veroa 10 % joten tilille kilahtava summa on 301,79 €/kk. Asumislisää saa tällaisessa vapaiden markkinoiden vuokra-asunnossa enimmillään 201,60 €/kk (naurettava summa kun ajattelee asumismenoja nykymaailmassa!), mutta sitten on se opintolaina vielä. Sitä melkein täytyy nostaa, että pystyy elämään. Sitä saa maksimissaan 400 €/kk, ja itse ainakin nostan koko satsin!

Kaiken kaikkiaan tämä tekee 903,39 €/kk, jossa tuo lainan osuus on tosiaan se 400 €/kk. "Ilmaista" rahaa saa siis 503,39 €/kk.

Itselläni ei ole ennen ollut lainaa, ja opintolainan nostaminen hirvitti hieman kun laskin, että viidessä vuodessa se tekee 24 000 €, mutta KELAlla on sellainen juttu että jos suorittaa opinnot ohjeajassa (5 vuottako se oli?), niin se maksaa jopa 40 % lainasta puolestasi! Melkein kymppitonni pois lainasta, ei huono!

Eli koko homman pihvi lyhyesti: jos asumismenosi olisivat 450 €/kk ja olisit samassa tilanteessa kuin minä, niin kaikkien tukiaisten jälkeen jäisi rahaa 453,39 €/kk.

Kriteerinä tälle rahalle on 5 opintopistettä per kuukausi.

Kesällä opintorahaa ei tipu kolmeen kuukauteen, mutta siitä lisää myöhemmin.

Tässä vielä taulukkoa Kelan sivuilta:Opintotuen määrän laskuri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti