13.2.2015

Leikittiin nestemäisellä typellä!

Fysiikanluennot ovat aivan parhaita. Opettaja on loistava tyyppi, ja tänään se taas nähtiin kun hän kantoi tauon jälkeen saliin tonkan nestetyppeä! Hän kaatoi sitä styroksiastiaan ja demonstroi meille myös kahden kupin kanssa - toisessa nestetyppeä ja toisessa kuumaa vettä - simppelin, pientä propellia pyörittävän lämpövoimakoneen toimintaa.

Mutta kun luento oli päättynyt, niin me opiskelijat keräännyimme heti salin eteen ihmettelemään tätä -196-asteista litkua. Opettaja uitti siinä taulusientä ja hakkasi siitä palasen pois, sitten hän näytti meille miten kumihanska rikotaan myös, ja kaverini uitti siinä tyhjää pulloaan - video alla. Itse laitoin kaulaliinani pään nesteeseen ja katsoin mitä tapahtuu. Ei tullut koppuraksi, vaan kun nostin sen niin se huurtui hieman ja laski valtavasti höyryä alleen. Mutta vähän siistiä: huivini on käynyt nestemäisessä typessä! Melkein -200 asteessa!

Pullo kutistuu, koska ilma sen sisällä jäähtyy ja molekyylien lämpöliike pienenee -> paine haluaa pienentyä ja vie pullon reunoja mukanaan.


Krash! (edit: hemmetti näitä Bloggerin "videonparannuksia", tuosta hanskasta siis lensi pieniä palasia pöydälle!)

Nestetypellä voi myös siivota näppärästi - heittää sitä lattialle ja se kerää pölyt! No, ehkei ihan kauhean kätevä konsti - Pirkka-nikseihin on vielä matkaa.

Nestetyppi aiheuttaa samankaltaisia palovammoja kuin kuumakin neste, mutta sitten ensiapuna on ihon pitäminen lämpimässä vedessä.

Tästä on karmeita tapauksia, mm. Briteissä oli pari vuotta sitten tämä, jossa tyttö joi nestemäistä typpeä sisältävän drinkin ja seurauksena oli vatsalaukun poistaminen.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288505932970.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti