1.7.2015

Oletko yliopistossa? Päässyt sisälle ilman lukiota? Kiinnostunut yhdistystoiminnasta? Lue!

HUOM! ILMOITUS ON VANHENTUNUT. YHDISTYS ON PERUSTETTU. KATSO TÄMÄ POSTAUS JA LIITY:




AMIKSEN, PERUSKOULUN TAI MUUN KUIN LUKION POHJALTA YLIOPISTOSSA OPISKELEVA, 


OSAKSI UUTEEN YHDISTYKSEEN.


Korviini kantautui muuan toisen yliopistossa opiskelevan ammattikoululaisen kautta ikäviä asioita liittyen lukiottomiin yliopistossa opiskeleviin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen hakumenettelyt sorsivat ammattikoulutaustaisia hakijoita, toisessa heihin suhtaudutaan jopa vihamielisellä asenteella.

Ammattikoulupohjaisilla ja muista kuin lukioista tulevilla hakijoilla ei ole minkäänlaista edunvalvontajärjestöä yliopistomaailmaa ajatellen, sillä kyseinen polku on melko harvinainen.

Perustammekin yhdistyksen. Perustajiksi tarvitsemme kuitenkin vielä vähintään yhden henkilön, sillä Suomessa yhdistyksen voi perustaa kolme ihmistä.

Åbo Akademissa opiskelevan yhdistyksen ideanikkarin sanoin yhdistys:

1. Kerää ja julkaisee hakijoita ja opinto-ohjaajia ajatellen tietoa miten eri yliopistoihin ja aineisiin käytännössä otetaan hakijoita muusta kun lukiosta. 
2. Haluaa tehdä työtä sen puolesta että hakijat saa saman kohtelun kaikkialla, ja mahdollisuuksien puitteissa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Yhtenä esimerkkinä mahdollisuus opiskella yliopistossa työttömyysturvalla poistettiin syksyllä 2014, ja toinen voisi olla viime aikoina uutisiin tullut ehdotus, jonka mukaan ammattitutkinnoista tehtäisiin kaksivuotisia eivätkä ne näinollen antaisi hakukelpoisuutta. 
3. Järjestää tilaisuuksia ja juhlia erikseen "meitä" varten. Ilman valkolakkia voi helposti jäädä ulkopuoliseksi ja lisäksi "me" olemme usein muita niin paljon motivoituneempia opiskelemaan ettei oikein kiinnosta jonkun juhlan jälkeen viettää seuraava päivä krapulassa. 
4. Luo tietoisuutta että ammatti- tai jopa peruskoulukoulupohjalla hakeva voi olla hyvä yliopisto-opiskelija. Åbo Akademin matematiikan ja tilastotieteen laitoksella tiedetään kolme tällaista, josta kaksi saapui peruskoulusta ja kolmas kauppaopistosta. Noista kolmesta kaksi teki väitöskirjan ja toinen niistä on 19-vuotiaana Yhdysvalloissa väitellyt matemaatikko Jussi Ketonen. 
5. Palkitsee (vuosittain?) henkilön joka edistää koulutuksen saatavuutta riippumatta lähtökohdista, ja mahdollisesti vielä toisen joka vastaavasti edustaa elitismiä ja sääntöbyrokratiaa. Nämä olisi suorat vastineet EFFI:n Winston Smith- ja Big Brother -palkinnoille.

Eli: oletko yliopistossa, päässyt sisälle ilman lukion oppimäärää ja kiinnostunut yhdistystoiminnasta?

Tule ihmeessä mukaan!

Ota yhteyttä amiksestayliopistoon at gmail piste com

7 kommenttia:

  1. Hyvä idea! Kannustan toki. Ikävää, jos kohdellaan eriarvoisesti..

    Ainut nyt mihin pakko tarttua, mikä mielestäni on ihan perusteeton väite: "lisäksi "me" olemme usein muita niin paljon motivoituneempia opiskelemaan ettei oikein kiinnosta jonkun juhlan jälkeen viettää seuraava päivä krapulassa."
    Ihan sama se tausta, ei voida yleistää, että ammatikoulun käyneet olisi jotenkin enemmän motivoituneita. ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä asioita ei varmastikaan ole mitattu, mutta väite ei omasta mielestäni ole perusteeton, kunnioitan kuitenkin mielipidettäsi. Henkilökohtaiselta kantilta tarkastellessani asia on juurikin näin, sillä tuntemani lukiottomat henkilöt yliopistossa ovat tehneet kovemmin töitä ja suorittaneet enemmän opintoja kuin kuuluisi. Ammatti- tai peruskoulupohjainen henkilö ei luonnollisesti hae yliopistoon opintojensa jatkoksi, joten hän yleensä tietää että töitä täytyy tehdä ja se myös näkyy.

      Minulta löytyy yliopiston julkaisu "Nopeasti maisteriksi", pitääpä tarkastella josko siinä sivuttaisiin tätä aihetta.

      Yksi aspekti vielä: teksti on tarkoitettu lukiottomille, ja palvelee tarkoitusta herättää "me"-henkeä "meissä", joten mielestäni kyseinen tekstinpätkä sopii rekrykirjoitelmaan mitä mainioimmin, vaikka se onkin subjektiivinen näkemys.

      Poista
  2. Heippa!

    Löysin blogisi ja aiheet täällä olivat itseäni kiinnostavia, sillä pääsin tänä keväänä yliopistoon lukemaan logopediaa ammattikoulupohjalta. Olisi kiinnostava kuulla tarkemmin miten olet itse kokenut yliopisto-opinnot ammattikoulu-taustaisena; miten sinuun suhtaudutaan jos asia on tullut puheeksi?

    -E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi E!

      Onnittelut opiskelupaikasta! Mikä yliopisto ja mikä tutkinto sinulla on pohjalla? Me luomme kavereiden kanssa nyt tämän postauksessa mainitun yhdistyksen pian, joten olet tervetullut siihen! Laittelen infoa asiasta myöhemmin, joten seuraa blogia.

      Hyvin on porukka - opettajat ja opiskelijat - suhtautunut, opettajat varsinkin ovat todella kannustavia kemian laitoksella. Eräs opettaja sanoikin, että tietää erään laborantin joka täältä on valmistunut aiemmin. Opiskelijoiden kanssa on hauskaa, kun välillä joissain tilanteissa vitsailen olevani sivistymätön "elämäm koululainen" pilke silmäkulmassa :D Porukka ottaa taustani hyvin ja monet ovat olleet todella kiinnostuneita tästä urapolusta. Minkäänlaista "tasoitusta" tai helpotuksia ei kuitenkaan ole amispohjani vuoksi annettu opinnoissa, mikä on hyvä, sillä samat asiat tänne on tultu oppimaan kuin muutkin.

      - Sami

      Poista
    2. Oulun yliopisto kyseessä ja koulutukseltani olen ulkoasuntoteuttaja. Mukava kuulla että taustaasi on suhtauduttu rennosti sekä positiivisessa ja avoimessa mielessä :-) Se olisi juuri ideaali tilanne!

      Huomasin itse hakuprosessin yhteydessä, että tämä ammattikoulusta yliopistoon väylä on aika heikosti tiedossa ja toisaalta siihen ei aina edes kannusteta vaikka ehkä pitäisi. Itse esimerkiksi sain työkkärissä aika kummallista kohtelua kun viime syksynä ilmoitin aikomuksestani hakea yliopistoon em. alalle. Kyseinen virkailija sitten minulta tiedusteli, että "kuinkahan monta kertaa olet valmis lyömään päätäsi seinään, kun kyseessä on vaativahko pääsykoe". Nyt tietysti se hieman hymyilyttää kun sisään pääsin kaksivaiheisesta pääsykokeesta ensi yrittämällä pistein 28.745/30. Että sellaista pään hakkaamista...

      Joka tapauksessa, hienoa että pyrit tuomaan tätä aihetta pintaan; elämässä pitää vain uskoa itseensä ja tehdä kovasti töitä, niin vain itse määrittelet kuinka pitkälle pääsee! Mukavaa kesää! :-)

      -E

      Poista
    3. Heh, no siinäpä näytit sille ankealle virkailijalle! Aivan järisyttävän loistava suoritus, pääsit kirkkaasti sisään! Ja vieläpä ensi yrittämällä.

      Elämässä todellakin pitää uskoa itseensä, ja kyllä se niin on että kun on motivaatiota, päättäväisyyttä ja uskallusta niin vain taivas on rajana. Mukavaa kesää ja tsemppiä opintoihin ja yliopistotaipaleelle!

      - Sami

      Poista
    4. Kiitos! Pitää jatkaa blogisi seuraamista ja tutustua mainitsemaasi yhdistykseen sitä myötä :-) -E

      Poista