28.2.2015

Turun yliopisto täyttää tänään 95 vuotta!

Turun yliopisto täyttää tänään 95 vuotta, onnea vanhukselle! Juhlat pidettiin torstaina 26.2. yliopiston päärakennuksessa. Itse en sinne ehtinyt, kun oli muuta menoa - mm. PAKKO OTTAA -bileet Yökerhossa.
Hauskaa oli. Alkoholin kanssa tuli läträttyä maltillisemmin kuin viime kerralla. Oli seuraavana aamuna kyllä päänsärkyä, mutta äkkiä se siitä hälveni.

Matikan peruskurssi C:stä oli tullut arvosana - vitonen kilahti!

Niin ja joo, se mekko on sini-musta.

25.2.2015

Kovaa asiaa: matematiikan peruskurssi C:n tentti

Matikan peruskurssi C:n tentti oli tällainen:


Ajattelin käydä ratkaisut vaihe vaiheelta läpi. Eli ensimmäinen tehtävä:



Tehtävä 2:


Tehtävä 3:


Tehtävä 4:


Näin ainakin kuvittelin asioiden menevän tentissä. Jos olen ymmärtänyt kaiken oikein, niin numeroksi kurssista pitäisi tulla vitonen :)

Tenttiviikko ohi!

Phuh. Yliopistotaipaleen kolmas tenttiviikko ohi, ja siitä on selvitty kunnialla. Maanantaina oli fysiikan peruskurssi 3:n tentti ja tänään keskiviikkona matematiikan peruskurssi C:n. Siinä ne sitten olivatkin.

Fysiikan tentti oli paha. Ihan oikeasti siinä sai miettiä ja vetää omia (kyseenalaisiakin) johtopäätöksiä asioista. Olen kuitenkin melko varma, että pääsen tentistä ainakin läpi.

Matematiikan tentti olikin paljon helpompi! Aiheina olivat matriisit, vektorit, kompleksiluvut ja todennäköisyyslaskenta. Kompleksiluvut ovat niitä, mitä kuulemma lukiossa ei juurikaan tule vastaan ja mitä aluksi melkein pelkäsin, mutta kun asiaan päästiin käsiksi, niin mielestäni kyseessä olikin sitten loppujen lopuksi tähän mennessä olleista asioista kaikkein helpoin.

Seuraava tentti onkin sitten biomolekyylit 2 noin kuukauden päästä.

19.2.2015

Pitääkö yliopistossa ostaa kalliita kirjoja?

Ei ainakaan tähän mennessä ole tarvinnut. Yliopistolla on siinä mielessä asiat hyvin, että sillä on oma kirjastonsa, josta löytyy useampia kappaleita kutakin kurssikirjaa. Kemian perusteissa käytetään englanninkielistä Steven S. Zumdahlin Chemical principles -kirjaa, jota tosiaan löytyy kirjastosta varsin mukavasti. Fysiikan peruskurssilla kirjana on University Physics with Modern Physics.

Tosin täytyy tässä vaiheessa sanoa, että kursseista on päässyt läpi vallan mainiosti, vaikka en ole kuin vilkaissut kirjojen sisältöä. Luennot ovat yleensä PowerPoint-esityksinä yliopiston verkossa, ja tämän lisäksi monilla kursseilla on omat muutamakymmensivuiset, yleensä suomenkieliset monisteet eli prujut.

Prujuja. Vasemmalta oikealle: matematiikan peruskurssi C, mat. pk. A, työturvallisuus kemian laboratoriossa ja fysiikan peruskurssi 3.

Ilman kirjoja siis tulee toimeen ja tenteistä päässee läpi, mutta jos pyrkii asioiden syvällisempään ymmärtämiseen, niin kannattaa kirjoja lukea. Englantilainen kirjallisuus (siis anglosaksisista maista peräisin oleva) on muutenkin siitä hienoa, että se kunnioittaa lukijan aikaa, kun taas suomenkielinen lukijan älykkyyttä. Eli siinä missä englantilainen kirjallisuus selittää asian mahdollisimman hyvin (joskus miltei kansantajuisesti), niin suomalainen töksäyttää asian niin kuin se on, ja loppu jää lukijan mietittäväksi.

Vielä yksi juttu... Löytyykö hyllystäsi MAOL-taulukot? Hyvä, koska sitä käytetään ahkerasti täälläkin. Vaikka se on suunnattu toisen asteen oppilaitoksille, niin peruskursseilla sitä käyttävät ahkerasti meidän lisäksi myös opettajat. Nyt fysikaalisen kemian luennoilla olemme tosin siirtyneet käyttämään järkälemäistä CRC Handbook of Chemistry and Physics -opusta, joka on vähän kuin MAOL-taulukot, mutta sisältää sellaiset 15 kertaa enemmän sivuja (175 vs 2661). Levoton tiiliskivi!

16.2.2015

Pete Poskiparran keikka: huikea!

Sain liput maailmallakin mainetta niittäneen mentalisti Pete Poskiparran show'hun Mies, mikrofoni ja mieli, joka pidettiin eilen 15.2. Turun Logomo-teatterissa. Vaikka ohjelma sisälsikin jännittävän määrän yleisön ottamista lavalle (niin kuin esim. kovaonninen vierustoverini... huh, liippasipa läheltä!), niin esitys oli todella huikea. Olen muutenkin Poskiparran suuri fani ja luen hänen blogiaan säännöllisesti, joten esitys osui todella nappiin. Hän ihmeellisesti luki yleisön ajatuksia, arvasi kortteja, teki käsittämättömän narutempun ja muuta uskomatonta. Huikea kaveri.

Jos on mahdollisuus mennä katsomaan hänen esityksiään, niin suosittelen erittäin lämpimästi! Et taatusti pety!

Esityksen päätteeksi menin kättelemään häntä samalla kehuen esitystä, ja lopuksi kysyin saisinko ottaa selfien hänen kanssaan - suostui kaikin mokomin!


13.2.2015

Leikittiin nestemäisellä typellä!

Fysiikanluennot ovat aivan parhaita. Opettaja on loistava tyyppi, ja tänään se taas nähtiin kun hän kantoi tauon jälkeen saliin tonkan nestetyppeä! Hän kaatoi sitä styroksiastiaan ja demonstroi meille myös kahden kupin kanssa - toisessa nestetyppeä ja toisessa kuumaa vettä - simppelin, pientä propellia pyörittävän lämpövoimakoneen toimintaa.

Mutta kun luento oli päättynyt, niin me opiskelijat keräännyimme heti salin eteen ihmettelemään tätä -196-asteista litkua. Opettaja uitti siinä taulusientä ja hakkasi siitä palasen pois, sitten hän näytti meille miten kumihanska rikotaan myös, ja kaverini uitti siinä tyhjää pulloaan - video alla. Itse laitoin kaulaliinani pään nesteeseen ja katsoin mitä tapahtuu. Ei tullut koppuraksi, vaan kun nostin sen niin se huurtui hieman ja laski valtavasti höyryä alleen. Mutta vähän siistiä: huivini on käynyt nestemäisessä typessä! Melkein -200 asteessa!

Pullo kutistuu, koska ilma sen sisällä jäähtyy ja molekyylien lämpöliike pienenee -> paine haluaa pienentyä ja vie pullon reunoja mukanaan.


Krash! (edit: hemmetti näitä Bloggerin "videonparannuksia", tuosta hanskasta siis lensi pieniä palasia pöydälle!)

Nestetypellä voi myös siivota näppärästi - heittää sitä lattialle ja se kerää pölyt! No, ehkei ihan kauhean kätevä konsti - Pirkka-nikseihin on vielä matkaa.

Nestetyppi aiheuttaa samankaltaisia palovammoja kuin kuumakin neste, mutta sitten ensiapuna on ihon pitäminen lämpimässä vedessä.

Tästä on karmeita tapauksia, mm. Briteissä oli pari vuotta sitten tämä, jossa tyttö joi nestemäistä typpeä sisältävän drinkin ja seurauksena oli vatsalaukun poistaminen.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288505932970.html

Voi pojat mikä päivä



No niin. Varoituksen sananen alkoholista: ottakaa sitä maltilla!

Olin keskiviikkona mukana Kostajaiset-nimisessä tapahtumassa, jossa tuutoreille "kostetaan" meille pilteille (1. vuoden opiskelijat) pidetty sellainen Kastajaiset-tapahtuma, jossa piti tehdä kaikenlaista enemmän tai vähemmän nöyryyttävää. Näihin Kostajaisiin oli hyvä syy osallistua, sillä siinä me piltit vain naureskelemme tuutoreiden suorituksille, ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun sain käyttää haalareita! Haalarit muuten maksoivat 7 €, ei paha! Laitan kuvaa niistä jossain välissä.

Otin tapahtumaan omaa kotiviiniäni ja tarjosin sitä hyvällä menekillä myös muille. Jopa satunnainen pullojenkerääjänainen kertoi, että hyvää on! Ilta menikin siinä tasaisen kovassa hiprakassa, ja lopulta löysin itseni Club Marilynistä. Kahden aikaan lähdin kotiin ja kaaduin suoraan sänkyyn.

Torstai olikin yhtä helvettiä. Kello 8-10 oli orgaanisen kemian pakolliset demot, 10-12 fysiikan luento ja klo 14-16 oli matematiikan demot. Arvatkaa, pääsinkö niistä yhteenkään?

Aamulla oli nimittäin ennennäkemättömät maailmanlopun tunnelmat. Heräsin naapurien pintaremontin ääniin klo 9:42 eli orgaanisen demot olivat menneet sivu suun, ja päätä jomotti aivan valtavasti. Kädet tärisivät kuin milläkin rappioalkoholistilla, ja mahassa velloi niin pahasti että ikinä ei ole ollut niin epämukavaa tunnetta. Klo 13 alkoi oksennuskierre. En ollut syönyt edellisenä iltana mitään, joten voitte kuvitella, minkälaista pelkkää sappinestettä sieltä tuli. Monta kertaa tuli niin, että kun olin tyhjentänyt mahan sisältöni täysin, niin siltikin kehon mielestä myrkkyä oli kehossa vielä ja jatkoi yrjöämisrefleksiä niin, että mahalihaksiin sattui ja pää tuntui räjähtävän verenpaineesta. Aivan järkyttävää. Ikinä ennen ei ole ollut tällaista olotilaa, vaikka olen illalla ollut pahemmassakin kunnossa.

En olisi mitenkään saanut itsestäni irti mennä matikan demoihin tämän vuoksi, joten laittelin opettajalle sähköpostilla kuvat demovihostani ja orgaanisen kemian demoissa pääsen tämän päivän ryhmään vierailemaan. Tilanne siis korjattu, mutta kyllä vaati energiaa saada itsestäni irti edes kirjoittaa ne sähköpostit! Iltakuudelta sain aikaiseksi hakea itselleni grillilautasen Halistuvasta. Niin hyvää krapularuokaa!


Kyllä se alkoholi on sitten sellaista että. Vanha viisaus kuuluu, että kännien energia ja ilo lainataan seuraavalta päivältä. Tämä on kyllä niin totta.

Tässä oli kyllä kunnon opiskelijajuhlameininkiä.

9.2.2015

Onko jotain mitä haluaisit tietää?

Blogi on varsin yksinvaltiasmainen paikka jutustella, ja ajattelinkin heittää pallon nyt lukijoille: onko joitain yliopisto-, kemia-, luonnontiede-, blogiteknis- tai miksei vaikkapa Turku-aiheisia asioita, joihin et vielä ole saanut vastausta? Kysy ihmeessä vaikkapa tuohon alla olevaan kommenttikenttään postaamalla!

Tärkein asia amiksessa yliopistoa ajatellen?

Yliopisto-opiskelussa ollaan aika teoriapainoitteisella alueella koko ajan, ja sen vuoksi olenkin tässä mietiskellyt, että mikä mahtoi olla kaikkein tärkein asia minkä labrakoulussa opin, näin kemian yliopisto-opiskelua ajatellen.

Täytyy sanoa, että täällä eniten vastaan tuleva eli toisin sanoen tärkein asia oli varmasti kvanttimekaaninen atomimalli. Eli sigma- ja pii-sidokset, Hundin laki ja Paulin kieltosääntö jne. Ne ovat mukana täällä yliopistossa kemian perusteissa, ja orgaanisessa kemiassa ne ovat tällä hetkellä miltei pääosassa. Bohrin atomimalli (siis se, missä on niitä pisteitä piirretty eri elektronikuorille) on vain apuväline täällä, mutta kaikki perustuu oikeasti tähän modernimpaan kvanttimekaaniseen tarkastelumalliin. Kemia on pohjimmiltaan elektronien siirtoa paikasta toiseen, ja koska elektronit ovat oikeasti melko jännällä tavalla atomin ympärillä, niin niihin kannattaa panostaa. Itse en labrakoulussa ymmärtänyt paljonkaan niistä kun en tiennyt mihin niitä käytetään, mutta kyllä sitten kun ne tulivat täällä vastaan, niin palikat loksahtelivat kohdalleen ja sain ajatuksesta kiinni.

Vielä muistin virkistykseksi Bohrin atomimalli:


Ja kvanttimekaaninen:




Muille amiksille, joilla on tavoitteena yliopisto-opiskelu: opiskelkaa ne teidän alan kaikkein teoreettisimmat ja hankalimmat asiat kunnolla, niitä tulee varmasti yllin kyllin oman alanne yliopisto-opiskelussa! :D

Mitäs aineita blogin lukijat opiskelevat?

8.2.2015

Kovaa asiaa: kuinka paljon jäätä pitää lisätä?

Fysiikan peruskurssi 3:n demotehtävä:

Kalorimetrissä on 250 g 75,0-asteista vettä. Miten paljon -20,0-asteista jäätä pitää lisätä, jotta kalorimetrissä olisi lämpötilan tasaannuttua 30,0-asteista vettä?


Okei, lähdetään liikkeelle laskemalla, paljonko 75,0-asteinen vesi luovuttaa lämpöä kun se alenee 30,0-asteiseksi:


Lasketaan luovutettu joulemäärä:


Tämä määrä menee jään lämmitykseen (Q2), sen sulatukseen (Q3) ja jäästä syntyneen veden lämmitykseen (Q4):

Q1 = Q2 + Q3 + Q4

Jään lämmityksen energiamäärä lasketaan kaavalla


Jään sulamiseen käytetty energiamäärä, eli nolla-asteiseksi vedeksi muuttuva jää, lasketaan kaavalla


Sitten lasketaan vielä jäästä tulleen veden lämmitykseen käytetty energiamäärä:


Noin. Nyt meillä on kaikki yhtälöt muodossa, jossa vain jään massa on tuntematon. Siis:


Tästä mj voidaan valita yhteiseksi tekijäksi, jolloin yhtälö muuttuu muotoon


Jaetaan yhtälö puolittain (41 800 J/kg + 333 000 J/kg+ 125 700 J/kg):lla, jolloin saadaan ratkaistua jään massa:


6.2.2015

Rahahommat yliopisto-opiskelun aikana

(albertwerner.eu)


On ihan unohtunut paasata tästä koko maailmaa pyörittävästä asiasta eli mammonasta! Tai siis rahatilanteesta yliopisto-opiskelijana. Paljonko sitä tulee? Mitkä ovat kriteerit? Joudunko juomaan pelkkää laimennettua sadevettä ja syömään puolikkaan nuudelipussin päivässä? Pakkauksineen?

Rahaa tulee ihan mukavasti. Niin, että ei ainakaan joudu kadulle jos nyt ei missään luksuslukaalissa asustele. Itse olen vuokralla 30-neliöisessä yksiössä, josta makselen vähän päälle 400 € kuukaudessa sähköineen ja vesineen, ja hyvin olen pärjännyt. Opintorahan määrä on 335,32 €/kk, mutta siitä menee veroa 10 % joten tilille kilahtava summa on 301,79 €/kk. Asumislisää saa tällaisessa vapaiden markkinoiden vuokra-asunnossa enimmillään 201,60 €/kk (naurettava summa kun ajattelee asumismenoja nykymaailmassa!), mutta sitten on se opintolaina vielä. Sitä melkein täytyy nostaa, että pystyy elämään. Sitä saa maksimissaan 400 €/kk, ja itse ainakin nostan koko satsin!

Kaiken kaikkiaan tämä tekee 903,39 €/kk, jossa tuo lainan osuus on tosiaan se 400 €/kk. "Ilmaista" rahaa saa siis 503,39 €/kk.

Itselläni ei ole ennen ollut lainaa, ja opintolainan nostaminen hirvitti hieman kun laskin, että viidessä vuodessa se tekee 24 000 €, mutta KELAlla on sellainen juttu että jos suorittaa opinnot ohjeajassa (5 vuottako se oli?), niin se maksaa jopa 40 % lainasta puolestasi! Melkein kymppitonni pois lainasta, ei huono!

Eli koko homman pihvi lyhyesti: jos asumismenosi olisivat 450 €/kk ja olisit samassa tilanteessa kuin minä, niin kaikkien tukiaisten jälkeen jäisi rahaa 453,39 €/kk.

Kriteerinä tälle rahalle on 5 opintopistettä per kuukausi.

Kesällä opintorahaa ei tipu kolmeen kuukauteen, mutta siitä lisää myöhemmin.

Tässä vielä taulukkoa Kelan sivuilta:



Opintotuen määrän laskuri:

5.2.2015

Laskin kirppikseltä

Päivitin laskimeni parempaan, kun kävin Länsikeskuksen kirpputorilla tuossa sunnuntaina. Entinen on peruspalikkalaskin, TI-30XA, kun taas tämä uusi on kaksirivisen näytön sisältävä Casio fx-82MS. Tällä kelpaa näpytellä, eikä 8 €:n hintakaan ollut kovin paha.


3.2.2015

Luokkakokous

Pidettiin luokkakokous laboranttien kesken lauantaina, syötiin hyvin Denniksessä ja sen jälkeen matka jatkui Turun hämyisiin juottoloihin. Oli erittäin mukava nähdä taas vanhoja tuttuja, vaikka kuvasta voikin havaita pientä väsymystä. Kello oli tuolloin jotain puoli kahdeksan paikkeilla, paikkana Rento :D
Hameväki veti kyllä täysillä loppuun asti, miten jaksoivatkaan!