12.11.2016

Viikon kemikaali: fluorivetyhappoFluorivetyhappokohtaus Saw IV:ssä.

Viime kerralla puhuin rikkihaposta, joka on aikamoinen monsteri, mutta se ei ole mitään verrattuna fluorivetyhappoon (HF). Tämä happo on niin hurjaa tavaraa, että se syövyttää jopa lasia, ja sen vuoksi sitä onkin pidettävä erikoismuoviastioissa. Syövyttävyys ei tosin ole sen pahin puoli: kyseessä on kavala myrkky, johon koskeminen ei satu aluksi ollenkaan. Happo läpäisee ihon hetkessä, joten pelkkä ihon huuhteleminen ei riitä, vaan on mentävä lääkäriin. Tässä on ongelmana se, että oireet tulevat vasta myöhemmin. Happo alkaa reagoimaan veren ja kudosten kalsiumin kanssa, jolloin se voi johtaa sydänkohtaukseen vasta sitten, kun potilas on päästetty sairaalasta kotiin.

Koska HF alkaa syömään kalsiumia kehosta, happoon koskenutta kohtaa hoidetaan paikallisesti kalsiumglukonaattigeelillä ja sisäisesti kalsiumkloridi-injektioilla.

HF:ää käytetään yleisesti öljynjalostuksessa, metallien etsauksessa ja fluorin lähteenä esim. Teflonin ja jääkaapin kylmäaineiden tekemisessä. TV-maailmasta se on tuttua mm. Breaking badistä ja Saw IV:stä.

Fluorivetyhappoa Breaking badissä.

Sitten videota: HF syö lampun (maukas osa n. 2:48:n kohdalla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti