Kotiviiniä olen nyt tehnyt useamman satsin, ja nyt on aika siirtyä myös muihin tuotteisiin, nimittäin oluen pariin.
Oluen valmistaminen on melko mutkatonta hommaa verrattuna kotiviiniin. Oluen valmistamisessa käytetään vain siirappimaista mallasuutetta, sokeria ja hiivaa. Ei tarvita mitään käymisen lopettajia ja kirkasteita, niin kuin viinin kanssa.
Tekemiseen tarvitaan humaloitua mallasuutetta, sokeria, käymisastia, vesilukko, lappoamisletku, kattila, suppilo, kruunukorkkeja, pulloja ja korkituslaite.
Homma lähtee siitä, että ostetaan kaupasta tuollainen pönikkä humaloitua mallasuutetta. Itse ostin ensimmäiseksi kokeiluksi australialaisen Coopers-panimon English bitter -olutta.
Purkki on kuin mikä tahansa peltipurkki, joka avataan purkinavaajalla, mutta sitä ennen se täytyy laittaa kuumaan veteen, jotta sisältö notkistuu.
Purkki kuumassa kylvyssä.
Puolen tunnin odottelun jälkeen purkki avataan alaosasta ja todetaan, että onpa voimakas tuoksu!
Purkki on täynnä tummaa tököttiä, joka tuntuu aivan siirapilta.
Itse käytin käymisastiana viiden litran vesikanisteria. Koska normaali käymisastia on 20-litrainen saavi, jaan reseptissä annetut määrät neljällä. Käymisastia, niin kuin kaikki muutkin käytetyt välineet, täytyy tietysti desinfioida ennen käyttöä, jotta astiaan ei pääse pöpöjä.
Viiteen litraan punnitsin tämän taulukon mukaisilla (keskimmäinen solu eli rivi "Uutetta 2,3 kg" ja sarake "75-90 % uutetta ja 10 - 25 % sokeria") tiedoilla. Tähän satsiin määräksi tuli siis 575 g uutetta.
Tämän jälkeen kaadoin loput "siirapit" suolakurkkupurkkiin odottelemaan tulevia satseja.
Sitten oli aika keittää sokeriliemi, joka laitetaan käymisastiaan. Eli johonkin astiaan kuumaa vettä hanasta litran verran, ja sinne sokeria 60 - 140 g. Itse laitoin 70 g.
Kaadetaan sokeriliemi uutteen päälle...
...ja sekoitellaan.
Sitten kun uute on selvästi sekoittunut sokeriliemeen eikä pohjalla ole enää havaittavissa erillistä "siirappikerrosta", niin täytetään astia kylmällä vedellä.
Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että kun pinta on tuossa kohdassa, niin käymisen aikana vaahto kuohuaa reippaasti yli ja tulee vesilukon toisesta päästä pihalle :D Täytyy keksiä jokin juttu mikä auttaisi siihen...
Mutta seuraavaan vaiheeseen: kun nesteen lämpötila on 19 ja 25 Celsius-asteen välissä, on aika ripotella hiivat joukkoon. Hiivapussissa on 7 g hiivaa, joten neljäsosa siitä on 1,75 g. Jos ei löydy keittiövaakaa, niin kannattaa ottaa kaikki hiivat pussista ja silmämääräisesti jakaa se neljään osaan.
Tämän jälkeen astiaa ravistellaan vielä, ja laitetaan sitten kansi päälle. Sitten odotellaan 6-7 vuorokautta.
Lapotaan olut puhtaaseen astiaan, jättäen pohjalla oleva mössö koskematta.
Sitten punnitaan kupilliseen lämmintä vettä sokeria niin, että oluessa sitä on 7 g/l. Viiteen litraan siis 35 g.
Kun sokeri on liuennut, kaadetaan liuos olutastiaan ja sekoitellaan.
Sitten voikin alkaa pullottamaan olutta. Laitellaan hienot etiketit pullojen päälle.
Kaadetaan olut pulloihin ja sen jälkeen suljetaan ne korkituslaitteella.
Ylijumalaisen voimakasta ja maukasta Ukko-olutta.
Sitten laitetaan pullot viileään odottelemaan parempia aikoja.
Oluen hiiva käyttää sokeriliuosta hiljalleen, ja tästä muodostuu pulloon hiilidioksidia. Olut on valmista nautittavaksi parin kuukauden päästä. Kannattaa todellakin odottaa siihen saakka, muuten olut maistuu pahalta.
Pulloja kannattaa kysellä yökerhoista, baareista ja pubeista. Kaupat eivät enää myy tyhjiä pulloja (koreja kylläkin, outoa), kysytty on. PALPA hallinnoi palautusjärjestelmää, ja koska yhteiskuntamme menee yhä rajoitettuumpaan suuntaan koko ajan, on tämäkin asia nykyään mahdotonta sääntelyn vuoksi.
Jätkä pääs banees B-)
VastaaPoistaJoo, tänäänki panin taas Ukkoa vähäsen... :X
Poista