25.9.2015

Eka päivä labrassa

Tänään tuli kemian laitoksen labra tutuksi ensi kertaa koko opiskeluaikana, jos lyhyitä tutustumiskäyntejä ei lasketa: suoritin ensimmäistä Kemian aineopintojen harjoitustyöt I -labratyötä, jossa aiheena on polyfenolien eristäminen kasvinäytteistä. Kyseinen työ kuuluu luonnonyhdistekemiaan, ja se jatkuu vielä ensi maanantaina ja jopa tiistaina. Vähän oli orpo olo, kun en tiennyt mistä mikäkin asia labrassa löytyy, mutta äkkiäkös asiat alkoivat lutviutumaan kun kyseli rohkeasti. Aloitin työn kymmeneltä ja sain päivän päätökseen neljältä laitettuani näytteet HPLC:n (high performance liquid chromatograph eli korkean erotuskyvyn nestekromatografi) analysoitavaksi. Laboratoriopäiväkirjaa kirjoitin niin kuin ammattikouluaikoina eli tarkasti ja huolellisesti, merkaten kaikki työvaiheet ylös. Noilta ajoilta tulivat myös kuin selkärangasta kaikki labrassa opitut taidot.

Töitä ennen on aina alkukuulustelu, jossa kysellään työstä erinäisiä asioita. Tämän alkukuulustelu kesti yllättävän kauan, mutta hyvin siitä selvisi. Jos kuulustelija huomaa, että asioita ei ole edes yritetty oppia, niin työtä ei välttämättä pääse tekemään. Kannattaa siis opiskella asiat.

HPLC-laite vasemmalla. Tietokoneessa on niinkin uusi käyttöjärjestelmä kuin Windows NT Workstation.

2 kommenttia:

  1. Miten pääsykoelukeminen sujuu? Ehtiikö yliopisto-opinnoilta lukemaan hyvin pääsykokeisiin, vai meneekö kemian opinnot edelle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tässä kohtaa ei kyllä kerkiä lukemaan ollenkaan pääsykokeisiin :D Spektroskopian perusopinnot, äärimonimutkaiset orgaanisen aineopinnot, labrat, matikka, ruotsi ja kiina sekä astrobiologia haukkaavat leijonanosan vapaa-ajasta. Eilen perjantaina olin koko viikosta niin väsynyt, että menin jo puoli yhdeksältä nukkumaan :D

      Poista