24.6.2017

Vaihdossa: lähtemisen valmistelua

Edellinen osa: 10.3.2017 – Kiinaan!

Ajattelin alkaa keskittymään blogissani nyt hetkellisesti seuraavaan opiskelulliseen asiaan eli vaihtoon tämän Vaihdossa-sarjan myötä. Kuten blogin innokkaimmat lukijat muistavatkin, olen lähdössä Kiinan Shenzheniin, joka sijaitsee aivan tropiikin rajalla Hongkongin vieressä. On siis odotettavissa melkoisen kuumaa kyytiä, mutta sitten joskus loka-marraskuussa sen voikin ottaa jo rentona etelänlomana, kun lämpötila on miellyttävät 20 astetta 8-)

Vaihtohan alkoi jo alkuvuonna vaihtohausta, joka tehtiin Turun yliopiston Nettiopsussa. Päätin hakea kolmeen yliopistoon: Pekingin Renminiin, Shanghain Fudaniin ja Shenzheniin, joista Shenzhen oli ensimmäisenä listassa ja sinne myös pääsin. Vaihtoa varten tulee kirjoittaa jonkinlainen motivaatiokirje, jonka kirjoitin sekä englanniksi ja kiinaksi, mutta pelkkä englantikin olisi kuulemma riittänyt, sillä tietääkseni kirje tulee luettavaksi vain kotiyliopiston henkilöille.

Seuraava askel oli vaihtopaikan vastaanottaminen, joka tapahtui nappia painamalla jälleen Nettiopsusta. Tämän jälkeen oli vuorossa kuumeinen stipendien etsiminen netistä, ja yksi varteenotettava vaihtoehto oli China Scholarship Councilin (CSC) myöntämä messevä stipendi, jossa asuminen, koulutarvikkeet ja muita kuluja maksetaan. Hain sitä ja samalla mietin, että pitääköhän siihen olla amiksen tutkintotodistus liitteenä (highest school diploma) käännettynä englanniksi. En alkanut siihen, ja laitoinkin hakemuksen vetämään ilman tutkintotodistusta; jos olisin käännättänyt todistuksen, olisi sille tullut hintaa n. 180 €.

Seuraavaksi olikin vuorossa Shenzhenin yliopiston yhteydenoton odottelu, missä kesti melko kauan, mutta tuli viimein pienten sähköpostiongelmien ratkaisujen jälkeen.

Shenzheniin hakeminen tapahtui yliopiston sivujen kautta, ja tässä vaiheessa minulle iski se, miten pienessä roolissa englannin kieli on: monet lomakkeet ovat kiinaksi, ja yleensäkin yliopistojen nettisivuilla englanninkielinen informaatio on joko hyvin suppeaa tai todella vanhentunutta.

Tämän jälkeen Shenzhenin vaihtokoordinaattori lähetti sähköpostilla Word-lomakkeen, joka piti täyttää ja lähettää hänelle sähköpostitse. Tämä oli kaksivaiheisesta hakemuksesta se jälkimmäinen. Dokumentin lähettämisen jälkeen tuli n. kuukauden radiohiljaisuus, minkä jälkeen kyselin, että missä mennään. Koordinaattori sanoi, että ei ole saanut joltain virastolta vielä JW202-dokumenttia (viisumidokumentti), mutta ilmoittaa jahka saa sen käsiinsä. Tästä meni n. viikko, kunnes tuli viesti, että nyt tarvittavat dokumentit ovat saatavilla.

Ai niin, tätä ennen sain Shanghain Jiao Tong -yliopistosta viestin, että stipendihakemukseni on käsitelty CSC:ssä ja se on lähetetty siis SHANGHAIHIN. Tässä vaiheessa meni sormi suuhun ja tarkistin, että olin varmasti laittanut hakemukseen Shenzhenin yliopiston ja kyllä, Shenzhen siellä luki! CSC teki siis virheen. Laitoin saman tien sähköpostia neljään paikkaan (meidän Opetusministeriöllemme, joka koordinoi hommaa täällä päässä, Shanghaihin, Shenzheniin ja CSC:lle) ja sain Opetusministeriöltä tiedon, että välillä näin käy ja että käytäntö on opettanut, ettei stipendiasiaa voi enää muuttaa. Kiinalainen kaverini osasi kertoa, että näihin stipendeihin liittyy jonkin verran korruptiota, joten rahani ovat mitä ilmeisimmin hävinneet jollekin Shanghain yliopistossa. Hienoa.

Tästä saattaa nousta kysymys: "Mikset menisi Shanghaihin, kun saat kerran stipendin sinne?"
Asia ei ole niin yksinkertainen, sillä Turun yliopiston vaihtoyliopistoa ei voi enää tässä vaiheessa muuttaa, ja lisäksi Turun yliopistolla ei ole Shanghain Jiao Tong -yliopiston kanssa vaihtosopimusta, eli joutuisin maksamaan omasta pussistani kaikki lukukausimaksut ja muut.

No, Turun yliopistolta tulee onneksi 1800 euron matka-apuraha, ja Opetusministeriöltä ehkä vielä 1000 €; epäselvää on, että maksetaanko se siitä huolimatta, että en ole nyt sitten saamassa CSC:n apurahaa.

Shenzhenin vaihtokoordinaattori tulee huomenna (sunnuntaina) Turkuun, sillä hänellä on ensi viikolla palaveri Turun yliopiston vaihtokoordinaattoreiden kanssa. Hän lupasi ottaa kaikki dokumenttini mukaan ja ojentaa ne hotellissa, jos en pysty tulemaan yliopistolle (luultavasti en, sillä olen päivät töissä). Lupasin viedä hänet ajelulle katselemaan kesäistä Turun seutua, jos hän niin haluaa.

Turun yliopistolta tuli ukaasi Learning agreement -lomakkeen täytöstä, mikä piti olla valmiina jo 31.5., mutta he antoivat armonaikaa kerrottuani, että Shenzhenin yliopiston sivuilla ei ole juuri minkäänlaista tietoa kursseista vielä. Teen siis alustavan suunnitelman kursseista ja laitan sen heille menemään sellaisenaan. Täydentelen paperia sitä mukaa, kun tiedän enemmän.

Seuraava etappi on sitten viisumihakemus, joka pitää käydä jättämässä Helsingissä sijaitsevaan arkisin jo klo 11:30 ovensa sulkevaan suurlähetystöön. Lisäksi Shenzhenistä pitää kysellä, milloin lukukausi alkaa ja päättyy, ja saatuani tämän tiedon voin viimein ostaa lentoliput Hongkongiin (meno-paluu n. 700 €) ja alkaa katsella reittejä, että miten sinne Shenzhenin yliopistolle sitten pääseekään.

Eli jonkin verran on ollut esteitä matkalla, mutta uskon, että lopulta kaikki järjestyy. Vaikka stipendiasia menikin mönkään, niin rahatilanteeni ei pitäisi syksyllä olla kauhean huono.

Seuraava osa: 26.6.2017 – Dokumentit, vihdoinkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti